Salate

USKRSNA SALATA

  • Ispis

USKRSNA SALATA

 

 Osnovne namirnice: 1

 glavica svježeg karfiola

1 glavica brokule

½  male glavica korabice

½ male glavice celera

sok od limuna

1 svježi posni sir 1

 jogurt (0,9% masnoće)

listovi celera

mala žličica (kavena) hrena ako je jako ljut

 

Dodaci: orašasti plodovi

(isjeckani ili istučeni)par oraha, par badema, par lješnjaka sjemenke 1žlica  istucanih (mljevenih) sjemenki buče I suncokreta začinibosiljak, kopar, komorač 

 

Dodaci po želji (nisu obavezni- ovisno o želji ukućana)

1-2 grančice mladog luka ili ½ glavice crvenog luka1 režanj češnjaka

 

POSTUPAK: 

Glavicu karfiola , brokule, korabice , celer i listove celera očistiti, oprati i sitno nasjeckati. Poškropiti sa limunovim sokom da ne pocrni. Isjeckati ili istuckati orašaste plodove i sjemenke, te sve zajedno promiješati. Dodati svježi posni sir te 1 jogurt i isjeckan režanj češnjaka. Sve dobro izmiješati u gustu masu. Ako je pregusto dodati još jogurta.  U smjesu umiješati začine, te vrlo malo soli. Na kraju dodati malu žličicu hrena (ako je ljut). Nakon toga probati, i ako je potrebno još malo dodati hrena da ima pikantan okus  s obzirom da salatu konzumiramo sa kuhanom šunkom i mesom. Ukrasiti sa listićima celera i  orašastim plodovima (cijelim).

 

Staviti na hladno. salatu serviramo kao samostalni obrok, u kombinaciji sa drugim salatama,  ili kao ukusan namaz na integralnom kruhu.   

 

 

Pripremljeno na Radionici kuhanja, Udruga, veljača 2005.

Prilog na HTV-u 1. 

 

Vidi : RECEPTI/NAMIRNICE/karfiol, brokula, celer, sir, yogurt, orašasti plodovi