SALATA OD ŠPAGETA SA ARTIČOKOMA I ŠPAROGAMA
Sastojci:
6 artičoka (ili po izboru) razlistanih u listove
Svježnjić šparoga (koliko stane u stisnutu šaku)
1 limun,
5 dag maslaca, 1
čaša bijelog vina,
1 stručak peršuna,
malo zelenog lišća celera,
1 grančica i
½ korijena komorača, 1
žlica maslinovog ulja, 1
0 dag ribanog sira ili mozzarelle,
malo soli – ili par kapi soja sosa, papar
Postupak
Listove artičoka i šparoge prokuhamo u posoljenoj vodi sa sokom jednog limuna. Dokuhane, propirjamo (zajedno sa sirovim komoračem) ih na SASVIM MALO MASLACA, podlijevajući bijelim vinom dok ne omekšaju. Pospemo sjeckanim PERŠUNOM i nasjeskanim zelenim grančicama od korijena komorača, posolimo vrlo malo ili dodamo kap – dvije soja sosa, popaprimo i time prelijemo špagete, koje potom zauljimo (mala žličica) maslinovim uljem i pospemo ribanim sirom ili mozzarellom.
Salata je idealan obrok za osbe koje kontroliraju tjelesnu težinu ili su u nekom programu redukcije, s obzirom da artičoka i šparoge potiču metabolizam jetre, tj. utječu na brži metabolizam masnoća, a u kombinaciji sa špagetima daju dugotrajniji osjećaj sitosti.
Najčešći su uzroci smetnji loše prehrambene navike (česta konzumacija masne i teške hrane, te hrane bogate šećerom).Blagotvoran učinak artičoke pomoći će vašem tijelu da probavi teške obroke lagodno i potpuno prirodno.
Vid: RECEPTI/NAMIRNICE/artičoka/šparoge
Preuzeto T-portal/Kuharski kanconijer- Izdavač: Profil International, Zagreb 2004
Dopune – Udruga / kolovoz 2007.