GRČKA SALATA SA UMAKOM
Sastojci:
glavica salate (loćika, puterica)
glavica radiča
125 g tunine u ulju
100 g sira 1 krastavac
1 zrela rajčica
1 naribana mrkva
100 g crne i zelene masline
desetak očišćenih oraha
bosiljak
male rajčice
zakiseljeni luk (za ukras)
1 žlicamaslinovo ulje
Opis:
Operite salatu i radič, usitnite ih rukama i stavite u zdjelu sa salatom. Dodajte sir, oprani i narezani krastavac, masline, narezane rajčice, mrkvu izribanu u obliku štapića, orahe i ocijeđenu tuninu.
Začinite maslinovim uljem, malo soli i pomiješajte. Stavite u hladnjak sat vremena. Poslužite ukrašeno bosiljkom, narezanim rajčicama i mrkvom. Uz to možete poslužiti tzatziki umak.
UMAK TZATZIKI
Sastojci:
1 krastavac
2 režnja češnjaka
2 dl nemasnog jogurta
origano (mravinac)
Opis:
Izmiksajte komadiće krastavca i češnjaka dok ne dobijete glatku rjeđu smjesu. Premjestite pasirano povrće u zdjelicu i umiješajte jogurt, sol i malo mravinca.
Preuzeto sa stranica: www.gastronaut.hr /kolovoz 2007. /Up Dated, lipanj 2016.
Dodatak (UPPT): naziv «origano» dolazi od grčke riječi «oros» što znači planina i «gamos» što znači sreća.Uspijeva na visinama i do 1 800 m. Izdržljiva biljka.poboljšava probavu, djeluje karminativno, diuretički te potiče rad urinarnog trakta.U 100 g osušenog origana ima željeza, 200 mg fosfora, 1 576 mg kalcija i dosta kalija. (mv)