Predjela

"Sendviči" od začinskog bilja

  • Ispis

 

Savjet:  - Sa začinima treba pažljivo, ne dodavati velike količine da se ne izgubi osnovni okus, ili da ih ne prezačinimo te se neće moći jesti.

 Sastojci:

Integralni kruh – najbolje raženi (jer je kompaktan i može se rezati na tanke šnite), a može se kombinirati i s drugim vrstama (npr. kukuruzi), također i mogu suha peciva npr. Washa ili „dvopek od riže ili žitarica“ (tzv. „stiropori“);

1 bočica (li tuba) senfa;

svježi kravlji sir (ukoliko ne volite senf);

sitno nasjeckani kiseli krastavci; 

začini: kopar, komorač, kim, bosiljak, đumbir (u prahu), mažuran, majčina dušica; 

orašasti plodovi; (10-tak oraha, par lješnjaka, par oraha) –  dio samljeti, dio sitno nasjeckati;

1 velika jušna žlica bučinih koštica (mljevenih i sitno sjeckanih);

1 jušna žlica suncokretovog sjemenja – ovu količinu samljeti u mikseru (vrlo kratko i brzo) 

Priprema:

Svaka kriška kruha (integralnog) namaže se sa senfom, stavi se vrlo malo osnovnih začina, posipati mljevenim orašastim plodovima i košticama te na kraju dodati malo grublje nasjeckanih orašida, da se osjeti okus. Sendviči se mogu raditi, uz osnovne sastojke, na razne načine – ovisno o Vašoj kreativnosti. 

Mogu se servirati narezani na kockice kao mali kanapei, mogu se jesti uz mliječni obrok, ili kao međuobrok. Također uz osnovni namaz možemo koristiti i namaze navedene u prethodnim receptima (namaz od soje, namaz od sira ili avokado namaz), uz eventualno modeliranje prema vlastitom ukusu.

 

Radionica kuhanja u organizaciji Udruge, prosinac 2005.g. Otvoreno učilište: Voditeljica: Sonja Njunjić, Irena Švenda;

 

Recept: Mirela (slika snimljena 9.11.2011. - sendviči za Radionicu)

 

Objavljeno u tjedniku Nacional, dodatak „Zdrav život“, 26.12.2005.g.

Uppt, Radionica kuhanja br. 4/10.11.2011.