Predjela

PALENTA SA KOPRIVOM I SKUTOM

  • Ispis

PALENTA S KOPRIVOM I SKUTOM

Savjetujemo vam da isprobate pripremiti palentu s koprivom i skutom.

Naime, to je samo je jedan od bezbroj načina priprave izuzetno ukusnih i nutritivno punovrijednih obroka.

Recept je nastao zajedničkim snagama članica udruge Bio Istra (Danice, Vilme i mene).

Skuhajte 0,5 kg palente (na gusto) i istresite ju na namašćeni pleh (cca. 1 cm visine).

Od 0,3 kg svježe skute (odličan odabir je Mirnina kozja skuta) načinite namaz dodatkom prstohvata soli i slatkog vrhnja (0,1 l). 0,5 kg listova mlade koprive operite i ubacite u dvije litre uzavrele slane vode.

Kuhajte 5-10 minuta. Procijedite, dodajte nekoliko kapi limuna (da sačuvate barem dio zelene boje) i usitnite. Smjesi kuhane koprive dodajte malo šećera i jedan decilitar slatkog vrhnja te dva jaja, kratko propirjajte u tavi.

Na polovicu ohlađene palente nanesite smjesu koprive i zatim smjesu skute, te poklopite drugom polovicom palente.

Izrežite u oblik romba.

Piše: Mr. sc. Vlasta RADOIČIĆ

Objavljeno, Glas Istre, rujan 2007.

Preuzeto za Web Udruge, siječanj 2009.

Vidi: Namirnica/Kopriva