NARANČASTE NAMIRNICE: «Boje vitalnosti i energetske vrijednosti»
U grupu narančastih namirnica spadaju:
breskve i marelice
Opće karakteristike:
Bogate su vitaminom A i betakarotenom (koji im daje narančastu boju), folnu kiselinu, antioksidansima, sadrže kalij, natrij, magnezij, fosfor (uravnotežuju rad organizma jer sadrže izvrstan omjer vitamina i minerala svakodnevno potrebnih našem organizmu), korisne za održavanje zdravlja očiju jer sadrže lutein, usporavaju proces starenja, pomažu kod probanih smetnji i crijevnih tegoba (sadrže celulozu).
Dobar su čistač organizma (osobito jetre) te pomažu kod detoksikacije organizma (pomažu izlučivanje različitih toksina iz našeg tijela), potiču probavu bjelančevina (npr. dinja) te se vrlo često služe uz pršut i šunku!
Kalorijska vrijednost: na 100 gr cca 25-40 kcal.
Zanimljivosti:
1) osobito se preporučuju u ljeti jer sadrže beta karoten koji štiti kožu tijekom ljeta, a pomaže pri postizanju željene boje bez zdravstvenih problema (crvenilo, opekline);
2) najbolja iskorištenost beta karotena ima kuhana mrkva!
3) Kuhana mrkva potiče san i spriječava „noćnu glad“;
4) najbolji ljetni napitak je sok od prirodne rajčice sa par kapi maslinovog ulja, što će doprinjeti i dobivanju zdrave boje tijela i lica;
4) narančasto voće i povrće su centralne namirnice u našoj prehrani (radi ravnomjernog omjera korisnih nutrijenata) kao što je narančasta boja središnja boja svih boja!
Uppt, lipanj 2012./m.v.