Namirnice

Klice

  • Ispis

Zrno svake žitarice sastavljeno je od više slojeva i klice. Klica je izvor života i reprodukcije, jer su u njoj koncentrirani svi najvažniji sastojci zrna (bjelančevine, ugljikohidrati, masti i vitamini).  

Kad zrno izložimo određenoj vlazi i toplini razvijamo proces klijanja.

Utvrđeno je da zrno u početnom stupnju klijanja (70 – 75 sati nakon početka, kad dostignu visinu od 1 do 1,5 cm) sadrži mnogo više vitamina nego dok miruje, odnosno dok se stvara vitamin c kojeg klice pojedinih biljaka u stanju mirovanja uopće nemaju!

Stvaranje vitamina kulminira nakon 75 sati i ona je nakon tog vremena najbolja za jelo jer je najbogatija nutrijentima. Klice žitarica i grahorica ubrajaju se u najbogatiju hranu za stanice ljudskog organizma.

Pšenične klice predstavljaju za čovjeka prvorazredan izvor energije, zdravlja i vitalnosti.Bogate su vitaminima grupe B, vitaminom E (vitamin plodnosti) te karotinom.  Postoji više metoda dobivanja klica, a najpoznatije su dvije koje se u kućanstvu najčešće primjenjuju. 

U staklenki

Malu šalicu čiste, probrane pšenice istesite u veću staklenku i do polovice nalijte običnu vodu. Staklenku prekrijte čistom gazom ili krpicom i učvrstite gumicom. Staklenku ostavite na mračnom mjestu na sobnoj temperaturi. Sutradan staklenku promučkajte, ocijedite vodu kroz gazu, te dodajte svježu vodu.

Staklenku položite vodoravno da sloj pšenice bude što tanji. Tako ponovite dva puta dnevno. Poslije 70-tak sati klice će narasti 0,5 do 2,5 cm i tada su najbolje za upotrebu. 

 

U posudi 

Ovo je slično kao da klice uzgajate u staklenki. Prvi dan namočite zrnje u staklenki, a sutradan ga operite i istresite u posudu niskih rubova (kao kad prije Božića stavljamo pšenicu da proklija), te zrnje raširite u što tanjem sloju.

Dva do tri puta dnevno poprskajte ga vodom i pokrijte vlažnom krpom.Za četiri do pet dana klice će narasti i do 2,5 cm, a ako ih izložimo suncu lijepo će pozeleniti. 

Važno: kad klice dostignu odgovarajuću visinu, morate ih spremiti u hladnjak kao i svako drugo svježe voće i povrće, jer će hladnoća zaustaviti daljnji rast! 

Pšenične klice mogu se samljeti i upotrijebiti kao dodatak juhama, povrću, varivima, namazima, omletima, pizzama, koktelima.  Također sjemenke ostalih žitarica isto tako mogu se upotrijebiti kao i pšenične.  

 

Uppt, kolovoz 2011./m.v. 

 

Recept: Miješana salata s klicama pšenice 

Izvor:  Ljekovitost voća i povrća, Hrana koja liječi ; Autori: Klaus Oberbeil dr. med & Kristina Lentz, Veble Commerce, Zagreb