Namirnice

Riža

  • Ispis

(Lat. Oryzia sativa, engl. rice)

Ostali nazivi: oriz, oriza, pilav, pirinač, rajž, riž;

 

Postoje mnogobrojne vrste riža. Spominje se njih više od 1000. No sve one se mogu podijeliti u dvije skupine: indijsku, u koju spadaju duguljaste vrste, te japansku, koja sadrži okruglastu rižu. Riža se prvobitno uzgajala u Indiji, no danas predstavlja najkorišteniju žitaricu svijeta.  Kina i Indija prednjače u svjetskoj proizvodnji riže.  

Prilikom kuhanja riža dugog zrna se bolje očuva cijela i manje se lijepi, dok je riža okruglog zrna mekša, vlažnija i ima tendenciju lijepljenja, te je stoga pogodnija za jela u kalupima ili za deserte i kreme 

Riža, poput prosa, spada u lužnate žitarice, što znači da je treba obilato uvrštavati u jelovnike, budući da se danas zna da osnovu ljudske prehrane mora sačinjavati lužnata hrana.  

U usporedbi s ostalim žitaricama, riža ima najveću energetsku vrijednost. Smeđa, integralna riža je  nutritivno kvalitetnija od bijele riže.  I kod ove je žitarice čovjek učinio svoju klasičnu pogrešku: plod, koji je u prirodi izrazito vrijedan i bogat važnim hranjivim tvarima, kroz procese rafiniranja se bitno osiromašuje, što dovodi do cijelog niza problema vezanih uz korištenje rafinirane hrane. 

Po hranjivoj vrijednosti , paraboiled riža spada među integralne (smeđe) i bijele riže.  Priprema se posebnim postupkom parenja i tlačenja da bi se sačuvale hranjivi sastojci.  

Osnovno o riži:

1.    Najuravnoteženija žitarica. Njena veličina, oblik, boja, sastav te odnos ugljikohidrata, masti,bjelančevina i minerala zauzima sredinu spektra od sedam osnovnih žitarica.

2.    Djeluje umirujući na mozak i živčani sustav.

3.    Sorte: kratka, srednja, duga i slatka riža. Kratka je najmanja i najtvrđa, sadrži najviše minerala i najveću količinu glutena, a prirodno je slatkastog okusa. Najpogodnija je za svakodnevnu upotrebu. Srednja riža je nešto duža, te kuhanjem postaje mekša i vlažnija. Duga riža je pahuljasta kad se skuha, a koristi se u tropskim i južnim krajevima, te u topla godišnja doba u umjerenom pojasu. Odlična je za pripremu pudinga i deserta. Slatka riža sadrži najviše ljepljivih tvari, te visoki postotak bjelančevina.

Dobru ju je miješati sa kratkom rižom. Od nje se radi mochi, pogodna je za blagdanska jela,  a napitci od nje se preporučuju i djeci i dojiljama.

4.    Najpoznatiji napitak (žestoko piće) od riže je japanski Sake, koji se pije iz malih keramičkih šalica uz specijalni obred i ritual.

5.    Također postoji i integralna riža dugog  zrna – boje bijele kave. Koristi se u makrobiotičkoj i zdrvoj prehrani radi bogatstava vlakana i B-vitamina. Međutim, jako je tvrda i treba se dosta kuhati.

6.    Riža  se može kuhati na razne načine, dobro ju je prethodno namočiti. Omjer riže i vode prilikom kuhanja je 1 šalica riže + 2-3 šalice.   

 

Bjelančevine iz riže važno je slagati i združivati s onima iz mahunarki, čime dobivamo cjelovit unos svih potrebnih aminokiselina. Riža je bogata i mineralima, naročito fosforom i kalijem, a sadrži i Mg, Ca, Mn, Fe, Cu, Zn i druge minerale.

Od vitamina najviše ima vitamina E, posebice u klici, te skoro sve vitamine B skupine u ovojnici. Ukoliko rižu sameljemo, dobit ćemo izuzetno rižino brašno koje je odlično za pudinge i kolače.  

Kod nas možete nabaviti: integralnu rižu duguljastog i okruglastog zrna, bio-integralnu rižu, rižine integralne pahuljice, rižine obične pahuljice, čoko-rižu, i to u pakiranom obliku i rinfuzo, te pakiranu rižu Fantasia, Basmati te niz različitih vrsta i od različitih dobavljača i uvoznika! 

 

Uppt, dopuna 01.08.2011./m.v.