Rajčica i likopen
Rajčica (Solanum lycopersicum) jedna je od glavnih namirnica mediteranske prehrane. Crveno boja koja rajčici daje prepoznatljivu boju dozrelog ploda potječe od LIKOPENA, biljnog pigmenta, poznatog antioksidansa iz velike skupine karotenoida.
Danas u svijetu postoji oko 3000 sjemenskih sorti rajčice koje se razlikuju oblikom, bojom i veličinom. One mogu biti okrugle i duguljaste, crvene i jarko žute, male ili velike.
Rajčica dozrijeva na suncu i intenzivna crvena boja štiti ju od agresivnog dijela sunčevog svjetla, sprječavajući da plodovi «izgore».
Ovaj pigment se ne uništava kuhanjem i ima afinitet prema masnoći (lipofilan). Stoga njegova antioksidativna vrijednost ostaje očuvana i u prerađenim proizvodima od rajčice u kombinaciji sa uljem(kečap, umaci od rajčice), ali i u juhama te varivima kojima je dodat pire od rajčice.
To drugim riječima znači da ga možemo koristiti tijekom cijele godine. Druga važna značajka je da nije termo labilan, pa se kuhanjem ne uništava.
Ljekovitost rajčice je višestruko potvrđena i savjetuje se kod:
1.bolesti prostate(antioksidativno djelovanje likopena)
2.pomaže u snižavanju kolesterola i triglicerida (bogatstvo kalija)
3.pomaže izlučivanje želudačnih i crijevnih sokova)
4. povoljno utječe na prirodni obrambeni sustav tijela(imunitet)
5.ima povoljan učinak na cirkulaciju i reguliranje tlaka ( svježi plod i sok bez začina i soli)
6. učinkovita je i pomaže kod upalnih bolesti kože i živčanog sustava(sadrži vitamin B1, provitamin A, a svježa i C vitamin),
Za one kojima okus rajčice ne odgovara, likopen mogu naći i u drugim plodovima , a najviše u ga ima u plodovima kao što su : lubenica, crveni grejp, marelice, papaja.
Zbog svih blagodati koje dobivamo konzumiranjem sirove rajčice ili njezinom pripremom na razne načine ona je sastavni dio mnogih jela i sastavni dio mnogih kuhinja diljem svijeta.
Autor: Slađana Divković, dr. med.Dopredsjednica Udruge,
ACU Medic centar Zagreb ,J.Šižgorića 19 (Špansko)
Tel: 01 3456 974 , Mob : 091 5801677
Izvadak iz teksta: «Biljni pigmenti u službi zdravlja»;
Vezani tekst: Dobrobit rajčice;
Rajčica - plod koji je zdraviji ako ga skuhate;
Rajčice se uspješno bore protiv kobnih bolesti kao što su rak, osteoporoza i kardiovaskularne bolesti, posebno ako su kuhane jer se tako povećava djelovanje likopena.
Sprječava rak i osteoporozu
Rajčice se uspješno bore protiv kobnih bolesti kao što su rak, osteoporoza i kardiovaskularne bolesti, posebno ako su kuhane jer se tako povećava djelovanje likopena.
Američki znanstvenici ustanovili su da je sočno povrće/voće najveći izvor antioksidanta likopena, a za razliku od drugih plodova, njegovo je djelovanje bolje u kuhanim i prerađenim rajčicama. Znanstvenici s National Centre for Food and Safety u Illinoisu dokazali su da likopen sprečava pojavu upalnih procesa i krvnih ugrušaka. Snažna veza između prevencije raka prostate, srčanih bolesti i osteoporoze pokazala se i u nizu prijašnjih studija.
Dr. Britt Burton-Freeman i dr. Kristin Reimers, koji su proveli istraživanje, smatraju da bi zbog obilja dokaza o korisnosti rajčice liječnici trebaju poticati konzumaciju. Ipak, rajčica se ne bi smjela konzumirati iz konzervi nego iz staklene ambalaže iz koje u sadržaj ne curi umjetni estrogen (koji se inače nalazi u konzervi).
(Tekst dostavila Sanja iz Zenice, lipanj 2011.)
Uppt, 19.06.2011.