Namirnice

LUK

  • Ispis

LUK (Allium)

U Aziji i na Bliskom istoku luk se uzgaja preko pet tisuća godina. Posebno cijenjen bio je u Egiptu gdje se osim u prehrambene svrhe koristio i kao platežno sredstvo, a imao je i spiritualnu vrijednost. Naime, Egipćani su luk polagali u grobnice kraljeva kako bi ga oni kao dar ponijeli u zagrobni život. Početkom 6 st., u Indiji se luk koristio u terapijske svrhe, dok su ga stari Grci i Rimljani koristili kao začin.

U Srednjem vijeku luk je bilo gotovo nezamjenjivo povrće u kuhinjama mnogih europskih zemalja, a nerijetko se servirao za doručak kao uobičajena «zdrava» namirnica.

Luk i zdravlje

Većinu aktivnih komponentala luka čine sumporne tvari, primjerice alil-propil disulfid (APSD), komponenta kojoj «možemo zahvaliti» karakterističan miris i okus luka, te flavonoidi, posebno kvercetin. Nadalje, luk je dobar izvor kroma te vitamina C. Upravo tim supstancama možemo zahvaliti blagotvorno djelovanje luka na zdravlje. Jednako kao češnjak, i luk se najčešće spominje u kontekstu održavanja zdravlja srca i krvožilja.

Ova «poželjna osobina» luka rezultat je djelovanja aktivnih tvari za koje se vjeruje da pomažu u smanjenju povišene razine kolesterola i homocisteina u krvi te u smanjenju povišenog krvnog tlaka - vodećih čimbenika rizika za razvoj bolesti srca i krvožilja.

Luk je od davnina poznat i priznat prirodni antibiotik i antipiretik. Ova svojstva rezultat su sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata prisutnih u luku zbog čega je luk posebno poželjna namirnica u razdoblju prehlada i gripe.

Rezultati eksperimentalnih i kliničkih pokusa sugeriraju da je luk poželjna namirnica i na dijabetičkom jelovniku.

Pretpostavlja se da komponenta prisutna u luku, alil - propil disulfid, uzrokuje smanjenje razine glukoze u krvi povećavajući koičinu dostupnog slobodnog inzulina. Nadalje, luk je dobar izvor kroma, minerala koji pomaže u održavanju normalne razine glukoze u krvi. Kontiuniran unos luka, barem dva puta tjedno, povezan je sa značajnim smanjenjem rizika za razvoj raka crijeva.

Kako odabrati i čuvati luk?

Jak zadah po luku zasigurno neće obogatiti Vaš društveni život, no konzumacija luka obogatit će Vaš organizam snažnim antioksidansima. I, kako izvještavaju američki istraživači, što je luk jači, i zadah nepodnošljiviji, luk je za zdravlje bolji jer je bogatiji antioksidansima. Ispitivanjem ekstrakata 10 vrsta oguljenog, svježeg crvenog luka pokazano je da one vrste luke koje imaju najjači okus imaju najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost, a time i najbolju sposobnost uništavanja slobodnih radikala za koje se drži da povećavaju rizik od različitih bolesti, posebice karcinogenih (Journal of Agricultural and Food Chemistry, November 2004).

Prema tome, snažan miris luka ne bi Vas trebao odbiti već privući luku. Nadalje, luk koji kupujete treba biti čist, dobro oblikovan, bez oštećenja i plijesni, suhe vanjske kožice. Luk treba čuvati na sobnoj temperaturi, u dobro prozračenoj prostoriji izvan dosega svjetlosti.

Savjet:

Ako rezanje luka iritira Vaše oči i tjera Vas na plač, sat vremena prije nego što ga namjeravate rezati, stavite luk u hladnjak. Niska temperatura usporit će aktivnost enzima koji proizvodi alil - sulfat, supstancu koja nadražuje oči.

Izvor podataka:

Članak objavljen u časopisu Vaše zdravlje/ Iva Alebić, dipl.ing.

Preuzeto sa internet stranice/T-portal  

VIDI: FRANCUSKA JUHA OD LUKA