Autor: dr. Slađana Divković, dopredsjednica Udruge
Dinja (Cucumis melo) jednogodišnja je zeljasta biljka kao i lubenica, tikvica i krastavci – pripada porodici bundeva. Narodni su joj nazivi: pipun, pepun, melon i milun. Potječe iz tropske Azije i Afrike. Danas se ova vrsta uzgaja u više oblika u mnogim toplijim zemljama duž mediteranskog pojasa.Ukusni i osvježavajući plodovi odlično su se uklopili u ljetnu «shemu» prehrane. Često se komadići dinje serviraju kao predjelo uz sir i pršut, jer olakšavaju probavu bjelančevina.
Kemijski sastav dinje: 94% vode, 5,3% ugljikohidrata, 1% bjelančevina i 0,7% vlakana.Od vitamina najviše sadrži: karoatena (provitamina A), od kojeg potječe boja ploda, zatim vitamina B skupine, C vitamina, a od minerala najviše je zastupljen kalij, fosfor, magnezij, kalcij, željezo,cink i bakar. Dinja ima malu energetsku vrijednost tj. 24 kcal u 100 gr mesnatog dijela ploda.
Vitaminsko mineralni sastav sličan je kao kod lubenice s tim da dinja ima znatno više kalija, kalcija, magnezija i fosfora, dok lubenica ima više cinka. Dinja je u odnosu na lubenicu bogatija vitaminom C i betakarotenom kojeg primjerice u 100 grama jestivog dijela ploda ima oko 2000 mikrograma. Ne zaboravite karoteni su predstupanj vitamina A, koji jetra pretvore u vitamin onda kada je to organizmu potrebno! Već oko 50 mg jestivog, mesnatog dijela dinje zadovljit će dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom.
Ljekovito djelovanje dinje:
- osvježava i psihički umiruje,
- povoljno djeluje na stolicu i mokrenje,
- pomaže kod upaljene sluznice probavnih organa,
- pomaže kod želučanih bolesti,
- kod uboda i opeklina ublažuje bol i stavlja se izvana kao oblog (sok ili izribani mesnati dio ploda).
Dinja u prirodnoj kozmetici
Premda se dinja najvećim dijelom sastoji od vode, minerali i vitamin A, B i C te ugljikohidrati odlični su za njegu osjetljive kože kojoj je potrebno vratiti vlažnost i elastičnost. Upravo betakaroten ima zaštitni učinak pa je poželjno u prehranu uvrstiti namirnice koje ga sadrže bar mjesec dana prije odlaska na ljetovanje. Zbog toga, kad god je prilika, a nemate vremena za pripremanje maske, jednostavno namažite lice komadićima dinje i pustite da se osuši!!
Autor: dr. Slađana Divković, dopredsjednica Udruge