Juhe

ZELENA JUHA

  • Ispis

ZELENA JUHA 

Nabavite špinat i piletinu, i vidite kakva je zelena juha.

 

 

 

Sastojci:
1 šalica špinata
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica soli
crni papar, svježe samljeven
2 žličice usitnjenog češnjaka
2 žličice korijandra
2 žličice maslinova ulja
2 žlice jogurta ili2 žlice sojinog mlijeka 

Dodaci prema vlastitom izboru:10 dkg piletine (bijelo meso)žitarice: proso, heljda, ječam

 Upute za pripremu:

1. Na najjačoj vatri pustite da zavrije voda u koju dodajemo špinat (sitno nasjeckan) rajčicu, sol i malo papra pa smanjite vatru.
2. Zgnječite češnjak i korijander tako da se stope.
Lagano zagrijte maslinovo ulje, dodajte smjesu od češnjaka i pirjajte 2 do 3 minute.
3. Zatim prebacite u lonac s juhom i pustite da lagano vrije još 2 do 3 minute.
4. Provjerite treba li dodati još eventualno nekih od začina, te kad se malo ohladi dodati 2 žlice jogurta ili 2 žlice sojinog mlijeka i dobro promiješati.

5. U juhu možemo dodati žlicu kuhanog prosa, helje ili ječma ovisno što ćemo uz juhu poslužiti.

6. Dodatni savjet: možemo prije staviti kuhati piletinu (bijelo meso) i kada je skuhano izvaditi i u tu vodu dodati špinat i sastojke.

7. Na kraju kad se piletina ohladila, narezati je na sitne kockice i dodati u juhu, ili poslužiti uz juhu.  

 

SAVJET: Možemo prethodno također skuhati neke od žitarica (ječam, heljda, proso) te sve posebno staviti na tanjur uz piletinu i posluživati uz juhu, tako da si svatko sam izabere što mu odgovara i to doda u juhu. 

 

Zanmljivosti:
Naime, u Egiptu  uz špinat tradicionalno poslužuju kuhanu rižu i piletinu,  za razliku od nas gdje špinat radimo na tradicionalni način  (sa zaprškom i vrhnjem) te ga poslužujemo isključivo uz pire krumpir(napravljen sa vrhnjem ili mlijekom te maslacem ili uljem). 
   

 

 

Vidi: RECEPTI/namirnice/kelj /špinat 

 

Izvor: T-portal/gastronaut/kolovoz/2007. (Udruga izmjenila/preradila za web)