Juhe

POVRTNA JUHA "SONJA"

  • Ispis

POVRTNA JUHA „SONJA“ 

 

 Osnovne namirnice:

·         3 mrkve

 ·         1/ 2  glavice celera (srednje veličine)

·         2 peršuna (korijen)

·         svježi list od celera

·         2 češnja češnjaka  

         Ostalo:

·         2 kom. poriluka (srednje veličine)

·         20 dkg kelja   

 

Postupak:: Sve preliti sa 1 litrom vode  i dodati 1 malu žličicu majčine dušice (suhe). Poklopiti i kuhati pod pritiskom 3 minute ili obično 5-6 minuta. 

 

 

Odklopiti i dodati :

·         2 komada poriluka (odrezati jako zelene vrškove) – sitno isjeckati

·         200 gr kelja sitno nasjeckano

·         dodati malo soli, đumbira, kurkume

·         i masla veličine lješnjaka.  Ne kuhati, nego ostaviti da odstoji 2-3 minute.

 

 

 

Nakon toga izvaditi povrće van. a u juhu dodati: Dodati: 6 žlica zobenih pahuljica (ili po želji)  Juhu serviramo, a povrće kao samostalni obrok s tim da dodam dodamo malo senfa ili sjemenki (sezam).   

 

Recept: Sonja Njunjić, UPPT/ Radionica kuhanja Udruge, veljača 2005. 

 

Vidi : RECEPTI/Namirnice/celer/češnjak/mrkva  

Vidi: SAVJETI/Prehrana/Zašto je zeleno povrće zdravo