BATAK U UMAKU OD NARANČE I ĐUMBIRA
Sastojci:
Ø 4 pileća batka sa zabatkom (ili čisto pileće ili pureće meso);
Ø 02, dcl maslinovog ulja;
Ø 30 dkg kuhane riže;
Ø 15 dkg crvenog luka:
Ø 40 grama grožđica (ili brusnica);
Ø 10 grama nasjeckanih badema;
Ø 15 dkg maslaca;
Ø 16 dkg mini rajčica (ili pirea od rajčice ili pelat rajčica);
Ø 2 žlice džema od naranče
Ø 0,2 dcl narančinog soka
Ø 1 žličica ribanog đumbira (ili đumbira u prahu);
Ø 1 mala kavena žličica curryja;
Ø ½ male žličice cimeta;
Ø sok, papar;
Priprema:
U tavi otopite maslac i na njemu prepržite luk, a kad počne dobaviti boju, dodajte žličice džema,sok od naranče, đumbir, curry i malo cimeta, te lagano miješajte da dobijete određenu gustoću. Nakon toga na maslinovom ulju prepržite drugi dio luka do zlatnosmeđe boje, dodajte grožđice (ili brusnice), nasjeckane bademe, rižu i to pospite sa malo soli i papra. Umak poslužite kao prilog uz pileći (ili pureći) batak (ili bijelo meso). Možete dodati par kapi soja umaka ili žličicu soja –vrhnja!
Dobar tek!!
Izvor: Magazin Extra br. 327, listopad 2008.
Za Uppt, prepisano studeni 2008.