ŠPAGETI SA ARTIČOKOMA
SASTOJCI:
6 artičoka (ili po izboru) razlistanih u listove; 1 limun;5 dag maslaca:1 čaša bijelog vina;1 stručak peršuna;malo zelenog lišća celera; 1 grančica i ½ korijena komorača; 1 žlica maslinovog ulja;10 dag ribanog sira ili mozzarell; malo soli – ili par kapi soja sosa, papar
PRIPREMA:
Listove artičoka prokuhamo u posoljenoj vodi sa sokom jednog limuna. Dokuhane, propirjamo (zajedno sa sirovim komoračem) ih na SASVIM MALO MASLACA, podlijevajući bijelim vinom dok ne omekšaju. Pospemo sjeckanim PERŠUNOM i nasjeskanim zelenim grančicama od korijena komorača, posolimo vrlo malo ili dodamo kap – dvije soja sosa, popaprimo i time prelijemo špagete, koje potom zauljimo (mala žličica) maslinovim uljem i pospemo ribanim sirom ili mozzarellom.
(Kuharski kanconije, Izdavač: Profil International, Zagreb 2004)