Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Probušite kožu patlidžana vilicom i stavite na pladanj za pečenje. Pecite 40 minuta, dok ne omekšaju.
2. Ohladite patlidžane, prerežite ih, izvadite meso i stavite u zdjelu.
3. Zgnječite patlidžane s maslinovim uljem, sokom od limuna i češnjakom dok ne bude mekana smjesa ili nekoliko sekundi izmiješajte u sokovniku ili mikseru.
4. Nasjeckajte pimente na male kockice i dodajte u smjesu patlidžana.
5. Na kraju dodajte jogurt. Dobro promiješajte i začinite solju i paprom.
6. Dodajte nasjeckane masline i ostavite u hladnjaku hladiti 30 minuta.
7. Stavite cvjetiće brokule i cvjetače te mrkvu u zdjelu i prelijte kipućom vodom. Neka se lagano namaču 2 minute, isperite u hladnoj vodi. Ocijedite i poslužite uz crudites (miješano zeleno povrće).
Savjet kuhara
Slijedeći srednjoistočni stil ovog jela, možete poslužiti i komadiće toploga, beskvasnog kruha poput naan ili pitta (vrste lepinja).
Izvor: Niskokalorična jela, specijalno izdanje za Večernji list
Uppt, kolovoz 2011.