Glavna jela

Rajčice s nadjevom od raži;

  • Ispis

Potrebno: 

150 g raži;2 žlice kravljeg sira;50 g gorgonzole (ili mozzarele);2 žlice jogurta;½ žličice jabučnog octa;1 žličica ulja;1 žlica usitnjenog crvenog luka;2 žlice usitnjenog peršina ili bosiljka ili majčine dušice (a može i sve zajedno ali jednu žlicu);malo soli;4 rajčice (srednje veličine);4 lista zelene salate;4 masline; 

** salata i masline za ukras 

Priprema: 

Raž namočite preko noći da nabubri. Sutradan ga skujahte sa pola kockice juhe od povrća i začinima. Kad skuhate, odstranite i ostavite da sve stoji u toploj vodi. U međuvremenu kravlji sir pomiješajte sa gorgonzolom (ili nasjeckanom mozzarelom) i pomiješajte sa jogurtom ili sojinim vrhnjem. Toj smjesi dodajte ocijeđenu raž sa začinima, dodajte sjeckani luk i ulje i ocat po ukusu. Također lagano posolite. 

Rajčice operite, odsjecite kapice i oprezno izdubite meki dio koji nasjeckajte i dodajte mješavini. Time napunite rajčice i složite na listove zelene salate, na vrh stavite maslinu i poslužite na pladnju. 

Ukoliko vam je ostalo još smjese možete dodatno time napuniti još poneku rajčicu, a ako nemate rajčice, smjesu stavite u posudice i poslužite uz rajčice! 

Dobar tek.  

Uppt, kolovoz 2011/m.v./recep prilagođen 

Izvor:  Ljekovitost voća i povrća, Hrana koja liječi ; Autori: Klaus Oberbeil dr. med & Kristina Lentz, Veble Commerce, Zagreb