Sastojci:
300 g heljde;
1 stručak svježe mente;
2 žumanjka;
50 g maslina;
1 žlica kečapa od rajčice;
1 žlica maslinovog ulja;
suhi kvasac (1 vrečica);
2 tvrdo kuhana jaja;
začini po želji (sol, papar, đumbir)
Priprema:
Heljdu operite i skuhajte u vodi bez soli da se omekša. Kad je kuhana istresite je u zdjelu. U međuvremenu pripremite umak. Mentu operite i nasjeckajte vrlo sitno. jaja ogulite, pa žumanjke sačuvajte, a bjelanjke narežite. U mikser stavite maslinovo ulje, kečap, narezane bjelanjke, masline bez koštice i polovicu nasjeckane mente i kvasac. Posolite i popaprite te miješajte dok ne dobijete gusti umak. Po potrebi dodajte malo vode, jer umak mora biti srednje gust. Tim umakom prelijte heljdu.
Ukrasite žumanjcima i pospite sitno nasjeckanom mentom. Pundite toplo. Također se može jesti i hladno kao salata i prilog!!!
Knjiga: «Vegetarijanska kuhinja», Ljubomir i Marija Grubor, Zagreb, SNL. 1989.