Glavna jela

Heljda u umaku od maslina s mentom

  • Ispis

Sastojci:

300 g heljde;

1 stručak svježe mente;

2 žumanjka;

50 g maslina;

1 žlica kečapa od rajčice;

1 žlica maslinovog ulja;

suhi kvasac (1 vrečica);

2 tvrdo kuhana jaja;

začini po želji (sol, papar, đumbir) 

Priprema:

Heljdu operite i skuhajte u vodi bez soli da se omekša. Kad je kuhana istresite je u zdjelu. U međuvremenu pripremite umak. Mentu operite i nasjeckajte vrlo sitno. jaja ogulite, pa žumanjke sačuvajte, a bjelanjke narežite. U mikser stavite maslinovo ulje, kečap, narezane bjelanjke, masline bez koštice i polovicu nasjeckane mente i kvasac. Posolite i popaprite te miješajte dok ne dobijete gusti umak. Po potrebi dodajte malo vode, jer umak mora biti srednje gust. Tim umakom prelijte heljdu.

Ukrasite žumanjcima i pospite sitno nasjeckanom mentom. Pundite toplo. Također se može jesti i hladno kao salata i prilog!!!  

 

 

 

Knjiga: «Vegetarijanska kuhinja», Ljubomir  i Marija Grubor,  Zagreb, SNL. 1989.