Glavna jela

„ZAPEČENE TIKVICE A LA BRUXELLES“

  • Ispis

Recept za 8 osoba
 
Potrebno:
5 velikih tikvice (neka budu deblje);
meso ili piletina ili puretina ili srdelice iz konzerve (slobodan izbor količina);
1 glavica crvenog luka;
malo špeka ili neke salame, kobasice ili 5 dkg pršuta; 
paradajz iz tube ili slično (može i kečap);
1 vrhnje;
2 jaja:
sir običan (gauda ili neki sličan) cca 10-tak dkg može i manje;
2 žlice parmezana;
začini po želji:sol, biber, vlasac, mažuran, bosiljak;
 
Postupak:
1) tikvice oprati i najprije prepoloviti na polovine,  a svaku polovicu još prerezati po dužini (1 tikvica 4 "lađice");
2) izdubljen dio tikvica i crveni luk sitno nasjeckati i staviti pirjati.
3) kad sve omekani dodati mljeveno meso (ili sitno nasjeckanu piletinu ili puretinu);
4) na laganoj vatri miješati i pred kraj dodati paradajz i sve zajedno još malo propirjati - neka se sve malo zapeče...
5) u međuvremenu u protvan posložiti "lađice" koje malo posoliti i začiniti prema želji te u svaku „lađicu“ staviti komadić tvrdog sira narezanog na ploškice i sve ostale sastojke;
6) kad smo ih napunili na kraju svaku lađicu posipati sitno nasjeckanom salamom ili kobasicom ili sitno nasjeckanim pršutom ili šunkom;
7) od vrhnja i 2 jaja napraviti mješavinu u koju dodamo 2 žlice parmezana;
8) sve polijemo po tikvicama is tavimo u pečnicu na 150 stupnjeva, a pred kraj povisimo temperaturu na 200 i zapečemo samo s gornje strane da dobiju smeđkastu „zapečenu“ boju!

Mogu se jesti i vruće i hladne, a također i drugi iz mikrovalne ili ugrijane u pečnici.
 

Napomena kuharicama: sve se to može napraviti isto i bez mesa samo se "dinsta" više vrsta povrća koje se sitno nasjecka (celer, mrkva, korabice, karfiol, poriluk, paprika, komorač, zelje itd.) te se mogu dodati šampinjoni!! Jedino onda "pojačati" s malo više sira!!!!

Naravno, bijelo vino je dobrodošlo!!!

 

Uz  ovo jelo zgodno i dekorativno je servirati bilo koju salatu (najbolje miješanu) koja je malo kiselija (obavezno staviti aceto balsamico) i salatom puniti "lađice" od svježih (po ogućnosti onih „mesnatih“) paprika i to ukoliko se mogu naći u raznim bojama zelena, žuta i crvena, te sve ukrasiti sa komadićima mozarelle!!!


 

Pogledajte na slici  kako je to izgledalo u pripremi Vaše web urednice. Na početku stola je posuda za zapečenim tikvicama a u sredini servirana salata. 

 Nisam znala da sam tak' dobra kuharica dok nisam došla u Bruxelles i tu se za moje curke potrudila da imaju na stolu „domaći štimung“ Zbilja je bilo super.  Pozdrav i dobar tek svima.

Mirela 

Vidi vezane recepte: 

Lađice od tikvica

Svježe paprike punjene sirom i orasima