Glavna jela

LOSOS NA PARI S KOMORAČEM

  • Ispis

Ovo je izuzetno dobar i ukusan recept. Osobno smo ga isprobali u pripremi istarskih majstora kuhanja  u hotelu «Sol Coral», Umag, prilikom sudjelovanja na 4. Hrvatskom kongresu o debljini.

Inače komorač je pravi istarski «dragulj i delicija» na svakodnevnom jelovniku, a priprema se na više načina, od sirovog, zapečenog, kuhanog, kao gusta juha ili dodatak ostalim jelima i varivima. Recept se može prilagoditi i na ostale vrste ribe (oslić, zubatac, orada, luben) te na bijelo meso (puretina ili piletina). 

Potrebno: 

2 odreska lososa;

1 glavica (korijen) komorača;

2 limete (ili limuna);

1 veliki svežanj peršina – sjeckanog;

3 žlice vode ili bijelog vina

;ostali začini po želji (može malo ribanog muškatnog oraščića);   

Priprema:

1.      Lososa začinite paprom.

2.      Napravite vrećicu od aluminijske folije u kojoj ćete pariti ribu. Treba vam folija dužite 60 cm . Presavijte je napola da joj se podvostruči čvrstoća.

3.      Narežite komorač i stavite u sredinu folije (dodajte i listiće ako ih ima).

4.      Pospite komorač polovicom sjeckanog peršina. Jednu limetu (ili limun) zrežite na ploške i polovicu stavite na komorač koji ste posuli peršinom. Na to položite odreske lososa i preko njih iscijedite drugu limetu. Po odrescima pospite preostali peršin i složite ploške limete.

5.      Dodajte tekućinu i zatvorite foliju.

6.      Kuhajte u pećnici na 180 C 20-30 minuta.  Služite sa blitvom, keljom, keljomm pupčarom, kuhanim komoračem kao malim dodatkom sa strane, te kuhanim krumpirom! 

Nazdravite sa dobrom istarskom «Malvazijom». 

Dobar tek žele Vam Sonja i Mirela!!!! 

 

 

Objavljeno na web stranicama Hrvatskog informativnog centra/2008.