Deserti

KREMŠNITE SA BATATOM

  • Ispis

KREMŠNITE SA BATATOM 

 

Sastojci:

2 l mlijeka

2 vanilin šećera

200 g šećera

700 g batata s narančastim mesom

2 pudinga u prahu s okusom vanilije

 200 g gustina

5 dl vrhnja za šlag (ili 2 šlaga u prahu)

kore za kremšnitu

Priprema: Batate ogulite, narežite na četvrtine i kuhajte 15 – 20 minuta. Ocijedite ih i propasirajte. U dubljoj posudi zagrijte mlijeko do vrenja, dodajte šećer, vanilin šećer i pire od batata te dobro promiješajte. Kad mlijeko zakipi, kuhajte smjesu na srednje jakoj vatri 2 – 3 minute, neprestano miješajući kako ne bi nastale grudice.

Od mlijeka, pudinga u prahu i gustina umutite puding. Dodajte puding u prethodnu smjesu i kuhajte 4 – 5 minuta, povremeno miješajući kako ne bi nastale grudice. Maknite smjesu s vatre i ostavite je da se ohladi. Od vrhnja za šlag ili šlaga u prahu umutite čvrsti šlag. Dodajte šlag prethodnoj smjesi i dobro promiješajte, kako bi smjesa bila ujednačena. Na dno dublje posude za pečenje stavite koru, zatim kremu (poravnajte je), te ponovno koru.

Posipajte šećer u prahu i stavite kolač u hladnjak da se ohladi. Umjesto pudinga s okusom vanilije možete upotrijebiti puding s okusom čokolade, uz dodatak nekoliko rebara čokolade, naribane kore naranče i malo ruma. Kremu možete upotrijebiti i kao nadjev za princes krafne.