Deserti

PITA S KRUŠKAMA

  • Ispis

PITA S KRUŠKAMA VILIJAMOVKAMA 

 

Priprema:

Brašno prosijati, i u sredinu staviti 75 grama šećera, malo soli, omekšani maslac, jaja, i kvasac. Sve posuti s sitno naribanom koricom limuna i zamijesiti.

Ostaviti da stoji zamotano u prozirnu foliju oko 30 minuta, a zatim podijeliti u dvije polovice i izvaljati u obliku pravokutnika površine 30x20 cm. Jednu polovicu stavi se u namašćeni i pobrašnjeli lim i na nju se stavi nadjev od krušaka.

Nadjev se priredi od naribanih krušaka, u koje se doda rakija i sitno naribani keksi te ostatak šećera (25 grama). Sve se prekrije s drugom polovicom izvaljanog tijesta, vilicom se probuši na površini i po želji može se namazati smjesom žumanjka i male količine vode.
Stavi se u ugrijanu pećnicu na 200stupnjeva C i peče 30 minuta.

Ohlađeni kolač nareže se na kockice i lagano pospe s šećerom u prahu. Po porciji (za 4 osobe) izračunala sam (dr.sc.Donatell Verbanac) da može sadržavati oko 500 kcal. Ali možemo to podijeliti s više osoba i tako pojesti manje, a opet uživati u ovom ukusnom i zdravom kolaču.

 

Sastojci:

2 velike kruške Vilijamovke
2 velike žlice rakije dobivene od krušaka Vilijamovki
200 grama brašna
75 grama maslaca
100 grama šećera
2 jaja
1 vrećica suhog kvasca
1 limun
4 suha keksa («petit beure»)
šećer u prahu
sol
 

 

 

Preuzeto sa: www.gastro.hr/19.10.2007. 

 

Vidi: RECEPTI/namirnice/kruške