Recepti

Prehrana dr. Johanna Budwig, Radionica br. 5

  • Ispis
Radionica kuhanja br. 5.

Datum: 19.11.2011.(subota)

TEMA RADIONICE: „Prehrana prema dr. Johanni Budwig“

Snaga kvalitetne i osnažujuće hrane koja podiže imunitet oboljele osobe od kardiovaskularnih, autoimunih, alergijskih i tumorskih bolesti.

Predavanje Udruge "Prirodna medicina"

Predavač: Darko Vujnović

Voditelj radionice: Irena Švenda i Sonja Njunjić;

Asistenti: Tea Tošić, Biserka Flajpan;

Izrada bookleta Radionice: Mirela Vidović

 

 

Dr. Johanna Budwig

Dr. Johanna Budwig (30. rujna 1908. - Freudenstadt 19. svibnja 2003.), njemačka kemičarka i izumiteljica papirne kromatografije za masnoće u krvi, znanstvenica, doktorica kemije i fizike (7 puta nominirana za Nobelovu nagradu), provela je više od pola svog života u objašnjavanju svijetu jednostavne istine - kako se višestruko nezasićene masne kiseline (poput onih koje nalazimo u lanenom ulju), u kombinaciji s kvalitetnim bjelančevinama (koje omogućavaju esencijalnim mastima lakšu topivost) suprotstavljaju nakupljenim toksičnim tvarima u svim tkivima.

 

PRIJEDLOG PRIPREME JELA ZA RADIONICU: 

1.  Izrada osnovne smjese svježeg kravljeg sira i lanenog ulja;

2.  Izrada „Oleoluxa“ (smjesa kokosovog i lanenog ulja);

3.  Izrada začinske soli;

4.  Izrada „Budwig majoneze“;

5.  Kuhana heljda u zrnu  pomiješana s Oleoluxom;

6.  Dalmatinska riža  sa Oleoluxom;

7.  Kuhani krumpir sa češnjakom, Oleoluxom i začinskom soli;

8.  Salata od celera;

9.  Pečeno povrće u pećnici bez ulja;

10.Razne salate (sirove ili kratko kuhane od raznog povrća);

11.Desert Linovita;

12.Napitak Linomel;

13.Biljni čajevi i napitci;    

1. Izrada osnovne smjese svježeg kravljeg sira i lanenog ulja; 

Priprema:

1a)  - u osnovnu smjesu se dodaju slani sastojci (paradajz, paprika, krastavci, cikla, celer, svježi ili kiseli kupus),  zatim se dodaju začini kao što je papar, čili paprika, hren, kurkuma, curry, đumbir i razne druge zdrobljene sjemenke poput lana, piskavice, sikavice, kima, komorača i sl.

1b ) - u osnovnu smjesu se dodaju slatki sastojci: sezonsko voće, orašasti zdrobljeni plodovi, med, voćni sokovi, smjese meda i zdrobljenih sjemenki lana, crnog kima, konoplje -  tzv. "Linomel muesli". 

2. Izrada Oleoluxa (smjesa kokosovog i lanenog ulja);  

Priprema:

Smjesa kokosovog i lanenog ulja, češnjaka i luka. Služi kao masnoća koja može duže vrijeme stajati u frižideru! 

3. Izrada začinske soli; 

Priprema:

Razne začinske trave (lovor, mažuran, mravinac, matičnjak, ružmarin i sl.) samelju se u mlincu ili multipraktiku i pomiješaju sa solju (morskom, himalajskom). 

4. Izrada "Budwig majoneze";

Priprema:

U multipraktiku se pomiješa svježi kravlji sir, laneno ulje, senf, limun, začinska sol (tako da dobijemo jednoličnu kremu). Spremimo u posudice i služi nam kao prilog jelima od povrća. 

5. Kuhana heljda u zrnu  pomiješana s Oleoluxom; 

Priprema:

Skuhana i ohlađena heljda pomiješa se sa dodatkom Oleoluxa (kokosovo i laneno ulje) te dodaju začini po izboru. 

6. Dalmatinska riža sa Oleoluxom;

Priprema:

Kuhana riža pomiješa se sa Oleoluxom uz dodatak ljutih začina (kurkuma, curry, đumbir). 

7. Kuhani krumpir sa češnjakom, Oleoluxom i začinskom soli; 

Priprema:

Kuhani krumpir propasiramo, dodamo češnjak, Oleolux i začinsku sol.

 8. Salata od celera;
Priprema:

Kuhani korijen celera narežemo na kockice i začinimo sa mješavinom sojinog umaka, češnjaka i začinskom soli. 

9.  Pečeno povrće u pećnici bez ulja; 

Priprema:

U protvan narežemo povrće (patlidžane, rajčice, paprike i sl.) dodamo začinsku sol , te stavimo peći u pečnicu bez dodatka masnoća. Nakon što se povrće ispeče i ohladi začinimo ga maslinovim uljem. 

10. Razne salate (sirove ili kratko kuhane od raznog povrća); 

Priprema:

Razne sirove salate (zelje, paprika i sl.) ili kratko kuhane (al dente) i samo pofurene vrućom vodom (brokula, blitva, špinat, korabica, poriluk, kopriva i sl.) začinimo maslinovim, bučinim ili lanenim uljem, te dodamo začinsku sol i jabučni ocat. 

11. Desert Linovita; 

Priprema:

Desert sačinjen od zakuhanog soka od ribizla ili grožđa, s otopljenim agar-agarom, te dodan sir, laneno ulje, med i rum, koji potonu ispod razine tekućeg soka i koji se hlađenjem želatinizira. 

12. Napitak Linomel; 

Priprema:

Linomel (samljevene lanene sjemenke umiješane u med) pomiješamo sa šampanjcem, stavimo u frižider i pijemo kao piće dobrodošlice!

Linomel je proizvod koji je kreirala i patentirala dr. Budwig, a sastoji se od usitnjenih lanenih sjemenki, manje količine meda i malo mlijeka u prahu, koji se prekrije svježim sezonskim voćem, a na njega se stavi krema od svježeg kravljeg sira, lanenog ulja, malo mlijeka i meda. 

13. Biljni čajevi i napitci; 

Kao napitak preporučuje se biljni čaj od metvice, šipka ili sljeza zaslađen medom, a povremeno je dozvoljena i šalica crnog čaja. Od ostalih napitaka preporučuju se sokovi od kiselog kupusa (rasola) prije doručka, svježe iscijeđeni povrtni i voćni sokovi (bez dodatka šećera) tijekom dana. Takkođer se preporučuju sokovi od svježeg voća i povrća u raznim kombinacijama (tzv. smoothi napitci).Mala čaša vina je dozvoljena, ali treba izbjegavati likere.

 Preporuka Udruge za jednostavne ali zdrave sokove (smoothie) od voća i povrća 

Poznato je da svi zeleni sokovi sjajno djeluju na probavu, a osobito kopriva kad želimo snažnije čišćenje  (detoksikaciju organizma). Količina koprive određuje „jačinu“ napitka tako da ga možemo raditi i u blažoj varijanti, a isto tako u raznim kombinacijama i varijacijama. Cilj je u svakom slučaju da se organizam nahrani i vitaminizira.Mogućnostima nema kraja ... Ako imate kruške, one daju finu teksturu i odlično hrane. Može se tkoristiti ili jabuka ili neki drugi citrus u kombinaciji sa bananom. Naravno, može i sve troje... 

A pravo otkriće nam je bio kakao u zrnu koji se može nariban dodati za energetski i okusni boost. 

Što je „Smoothie“!? 

To je ukusan, zdrav i osvježavajući napitak, mješavine svježeg voća uz dodatke drugih namirnica. Uz voće i povrće najčešći dodaci su smrznuti jogurt, med, kockice zamrznutog ledenog čaja, mlijeko (najčešće sojino),  te sjemenke (lanene, laneno ulje, sezamove i suncokretove). Takvi sokovi su pravi izvor istraživanje raznih kombinacija okusa i gustoća, pa glavne sastojke birajte prema vlastitim afinitetima. Ako izbjegavate mlijeko, izmiksajte sastojke s izvorskom ili mineralnom vodom.        

Smoothie 1) 

Svježe koprive, banaka, sok od jabuke (najbolje svježe iscijeđen), malo vanilije (prave, sastrugane sa štapića), malo cimeta, med.Sve zajedno staviti u blender, dobro izmiksati i popiti.   

 Smoothie 2) 

Svježa blitva, banana, sok od tri mandarine ili jedne naranče; malo naribanog đumbira. Sve  staviti u blender, dobro izmiksati i popiti!  

Preporuka:

Količine odredite sami. Najbolje napraviti količinu za dva puta, da se popije u kratkom vremenu, jer nije dobro da stoji s obzirom da voće oksidira i time napitak gubi svoju kvalitetu.  

Savjeti: Sonja Njunjić

Predsjednica Udruge i voditeljica Radionice;

Uppt, studeni 2011. 

Pojmovi vezani uz prezentaciju  

Agar- agar 

Agar - agar  je prah koji se dobiva ekstrakcijom i sušenjem sluzaste tvari, koju dobijemo preradom morske trave  Gelidium. Na tržištu se pojavljuje u obliku suhog praška bijele do svijetlo žute boje. Boja ovisi o stupnju čistoće. Agar se koristi kao dodatak hranjivim podlogama na kojima se u sterilnim uvjetima uzgajaju biljne ili bakterijske kulture. Agar ujedno zadržava  vlagu, a kad se pomiješa sa vodom dobije se mekani gel (želatina).

Oleolux: 

Mješavina kokosovog i lanenog ulja 

Linomel: Linomel je proizvod koji je kreirala i patentirala dr. Budwig, a sastoji se od usitnjenih lanenih sjemenki, manje količine meda i malo mlijeka u prahu, koji se prekrije svježim sezonskim voćem, a na njega se stavi krema od svježeg kravljeg sira, lanenog ulja, malo mlijeka i meda. 

Linovita; Desert sačinjen od zakuhanog soka od ribizla ili grožđa, s otopljenim agar-agarom, te dodan sir, laneno ulje, med i rum, koji potonu ispod razine tekućeg soka i koji se hlađenjem želatinizira.  

Smoothie“ 

To je ukusan, zdrav i osvježavajući napitak, mješavine svježeg voća uz dodatke drugih namirnica. Uz voće i povrće najčešći dodaci su smrznuti jogurt, med, kockice zamrznutog ledenog čaja, mlijeko (najčešće sojino),  te sjemenke (lanene, laneno ulje, sezamove i suncokretove).

ELDI ulja

Eldi ulja sadrže elektronski sustav koji aktivira respiratorne (disajne ) funkcije stanica. Eldi ulja pomažu aktivno kod stvaranja hemoglobina za stvaranje krvnih stanica i pločica. 

Lipoproteini 

Kad se esencijalne masne kiseline povežu u esencijalnim aminokiselinama, ono što nastane nazivamo LIPOPROTEINI.