SOK OD GROŽĐA
Sastojci
grožđe
šećer
sok od limunamedzačini po želji (cimet ili vanilija)
Priprema
Grožđe oprati i dobro izgnječiti. Dobijenom soku dodati šećer, sok od limuna i sve zajedno staviti kuhati.Kada tekućina provrije, kuhati još 10tak minuta i vruć sok ulijevati u čiste i vruće flašice. Flaše zatvoriti hermetičkim zatvaračima, zaviti u kuhinjske krpe i staviti u vruću vodu da se kuhaju još 10tak minuta radi dodatne sterilizacije.
Izvaditi flaše, zamotati ih u deblju tkaninu i ostaviti preko noći da se postupno ohlade.Sljedećeg dana rasporediti ih na tamno mjesto.
P. S. Na 1 kg grožđa staviti 2 veće žlice šećera šećera i 1 čajnu žličicu soka od limuna. Po želji količina šećera može se smanjiti (ili dodavati) prema želji. Na kraju se također može dodati i med.Kada se otvori flaša sa sokom tj. počne sa upotrebom soka, flašu čuvati u frižider.
http://mojakuhinja.blog.hr/2008/10/1625446452/marmelada-od-crnog-grozda.html