Američka liječnica dr. Nancy Snyderman je putem knjige Mitovi o dijeti zbog kojih ostajemo debeli (Diet Myths That Keep Us Fat ) upoznala javnost s nekoliko manje poznatih činjenica o debljanju i mršavljenju . Donosimo nekoliko uputa proizašlih iz njene knjige.
Raznolika hrana brže zasićuje
Hrana bogata vlaknima, a siromašna masnoćama - integralne žitarice, voće i povrće – treba sačinjavati veći dio vaše prehrane, no treba ju kombinirati s umjerenim porcijama bjelančevina. Ugljikohidrati također brzo zasićuju, ali i brže napuštaju želudac pa se uskoro javlja nova glad. Bjelančevine s malo masnoća usporavaju proces ogladnjivanja. Stoga svaki obrok obogatite dobro zaokruženom smjesom sastojaka. Većina kalorija (45-65%) treba otpasti na složene ugljikohidrate (tjestenina, peciva ili pahuljice od integralnih žitarica), 20-30% kalorija preuzmite iz masnoća, a 15-20% iz bjelančevina (puretine, piletine, teletine).
Od sokova se deblja
Voćni sokovi su, naravno, bolji od gaziranih pića. Sokovi su prikladni i imaju sjajan okus, ali ne sadrže vlakna kao svježe voće. Pritom, mnogi su sokovi obogaćeni s više vode i šećera nego samo voće od kojeg su dobiveni. Pijemo više sokova nego što bi trebali, jer jedna porcija iznosi već pola čaše. Ako pazite na težinu i obujam struka, mnogo je povoljnije uzimati svježe voće nego voćne sokove. Iznimka su sokovi koje sami radite cijeđenjem naranče ili limuna, bez dodatka šećera.
Noćni zalogaji nisu zabranjeni
Nije bitno u koje doba dana jedete, važno je koliko i kakve hrane unosite tijekom 24 sata i koliko tjelesne aktivnosti obavljate. Ti faktori odlučuju hoćete li gubiti ili dobivati na težini, ili stagnirati. Bez obzira na to kad jedete, vaše će tijelo višak kalorija pohraniti kao masnoće. Stoga prije no što zagrizete u novi zalogaj, pomislite koliko ste kalorija unijeli u prethodnom razdoblju, a ne nužno koliko je sati.
Nema hrane koja troši kalorije
Sigurno ste čuli da neke namirnice izazivaju gubitak težine, navodno zato što se toliko teško probavljaju da organizam troši kalorije prerađujući ih. Takav ugled prati limun i celer, no ta tvrdnja o njima nije istinita. Utrošak kalorija na preradu namirnica malen je u usporedbi s kalorijama sadržanih u hrani. Točno je da limun i celer sadrže malo kalorija, ali njihovo probavljanje sagorijeva otprilike jednak broj kalorija koliko i promatranje ptica pjevica.Osim broja kilograma, motrite i na druge vitalne podatke. Snizite krvni tlak, kolesterol i šećer u krvi, jer svako sniženje ovih pokazatelja znači i bolje zdravlje.